Anders Hansen – Instamozek

Kniha švédského psychiatra Anderse Hansena je výborným úvodem do přemýšlení o soužití lidských mozků s obrazovkami chytrých telefonů. Za patnáct let jejich existence jsme si dávno zvykli na jejich přítomnost. Zaměstnávají naše ruce, naše oči i závity našich nervových soustav. Hansen srozumitelně vysvětluje, proč se tak děje. Proč se nedokážeme chovat jinak, proč tak rádi nestíháme a bez ustání běháme, jak naše kalendáře pískají. Proč potřebujeme na chytrost našich digitálních zařízení reagovat stresem, depresí a úzkostí.

Každý z těchto stavů má své evoluční důvody. Hansen vypráví, že nám pomáhaly přežít. „Většina lidí postižených vážnými následky stresu pocítila nejprve řadu varovných signálů v podobě potíží se spánkem, trávením, přecitlivělosti na infekce, skřípání zubů, zhoršené krátkodobé paměti a podrážděnosti. Proč ony varovné příznaky ignorovaly? Pokud člověk zpomalí včas, má dobré předpoklady vyhnout se kupříkladu právě depresi.“ Podle Hansena je dobré si uvědomit, že deprese či stres vůbec nemusí souviset s životem, jaký vedeme. Říká, že mnoha jeho pacientům se velmi uleví, když si uvědomí, že za své nepříjemné stavy nenesou plnou zodpovědnost, že se jim mnohem spíše jednoduše dějí. Což neznamená, že by se nad nimi neměli zamýšlet a že by ve jménu jejich zmírnění se sebou nemohli něco udělat.

Hansen netvrdí, že digitální zařízení způsobují deprese a úzkosti. Uvědomuje si, že jde mnohem spíše o vzájemné působení. Instagram podle řady výzkumů napomáhá prohlubování depresí a zároveň je to právě tendence k depresivnosti, co nás vhání do nekonečných hlubin sociálních sítí. Není snadné rozhodnout, co hýbe čím. Jestli je to mozek, kdo scrolluje zdí, anebo zda-li je to zeď, kdo lajkuje ty nejhlubší programy našeho mozku.

Hansen nabízí lék. Je jím pohyb. Je potřeba se víc hýbat. Doopravdy, tělem, offline, naživo. Instamozek je kniha o ideální velikosti, můžete si ji vzít na procházku ven. Můžete si ji připnout na paži a rozběhnout se. Kdo často a rád běhá, měl by pochopit, že je dovoleno se zastavit. Doběhněte na kopec, tam si sedněte, vytáhněte si Instamozek a přečtěte si kousek. Můžete číst na přeskáčku. Je to o evoluci vašeho nervového systému. Pro něj je jogging s knížkou mnohem přínosnějším zážitkem než běh s telefonem, co vaši ufuněnou tepovou frekvenci přes satelit vysílá do širého světa. Pravda, kniha vám na rozdíl od telefonu po doběhnutí nedá za odměnu obrázek.

Knihu si můžete objednat zde: https://obchod.portal.cz/popularne-naucna/instamozek/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *